3 CIRI IKAN YANG SEGAR

3 CIRI-CIRI IKAN SEGAR DAN BEBAS DARI BAHAN PENGAWET

Kenapa?

Kenapa ramai suri rumah suka beli ikan di pasaraya?

Biasanya sebab Nampak cantik  dan macam fresh je. Tapi jangan terpedaya. Nampak fresh tak semestinya fresh betul.

Sebenarnya, kebanyakan ikan di pasaraya ada gunakan bahan pengawet (Formalin). Ikan tu diawet untuk Nampak cantik dan segar.

Silap-silap, ikan yang ada di pasaraya tu dan sebulan lebih dah. Siapa yang tahu kan?

Sebelum anda beli, baik anda check dulu.

 

Ada 3 ciri-ciri ikan yang segar, no 2 tu paling senang nak tengok.

 

#1 – Tengok Insang

Cuba nanti masa nak beli ikan tu, belek-belek sikit. Cuba selak dekat kepala tu untuk tengok insang.

Color apa insang tu? Merah? Coklat? Ke color kelabu asap?

Kalau merah tahniah la, ikan tu segar.

Tapi kalau color kelabu ke, atau coklat ke. Lepas tu berlendir pula tu. Haa… Tu maksudnya ikan lama la tu. Tak segar dah.

 

#2 – Tengok Mata Ikan

Okay, yang no 2 ni paling simple la. Tak ada apa yang perlu anda belekkan. Sekali imbas je tau dah.

Bak kata pepatah, sekilas pandang sudah ku tahu segar atau tak ikan ni. Eh?

Haha…

Kalau anda Nampak ikan tu mata jernih, tu ikan segar. Tapi kalau color ikan tu kelabu asap, samar dan kusam, tenggelam pula tu mata ikan. Tu maksudnya ikan tu dah lama.

 

#3 – Rasa Ikan  

Haa!?

Rasa macam mana? Nak gigit dan kunyah ke ikan tu sebelum beli?

Sabar dan tenang, kalau anda buat macam tu, orang semua tengok je. Silap-silap kena halau sebab pihak pasaraya ingat anda dah tak waras.

Rasa ikan ni maksudnya, anda tekan isi ikan tu untuk rasa struktur isi ikan tu macam mana rasanya.

Ikan tu kalau tekan je rasa lembik atau  tak kenyal tu maksudnya dah lama la. Ikan tu kalau segar, masa tekan tu rasa kenyal dan anjal je isinya.

 

Kesimpulan

Mulai dari saat ni, setiap kali anda nak beli ikan stop dulu! Jangan yakin sangat ikan tu segar dan bagus untuk keluarga anda makan.

Gunakan panduan diatas ni dan check sejauh mana ke FRESHan ikan tu.

Related Posts

gelatin

VIDEO: UDANG DISUNTIK GELATIN

Apabila peniaga tamakkan keuntungan yang besar, pelbagai cara yang dilakukan...

UDANG SUMBER SEMULAJADI MULTIVITAMIN

Terdapat kepercayaan umum bahawa udang harus dielakkan kerana kandungan kolestrol...

Leave Your Comment